ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΜΑΊΟΥ 2018, ώρα 21.00
Ο Δρ Νίκος Ξανθούλης είναι συνθέτης, Επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών και Καθηγητής — Σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Παρουσιάζει σε πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο την Λύρα του Ορφέα και την Αρχαιοελληνική μουσική.
1600 χρόνια στην σιωπή και η αρχαία λύρα του Ορφέα επιστρέφει στα χέρια του συνθέτη και μουσικού Νίκου Ξανθούλη και ζωντανεύει.
Ένας διάλογο της αρχαίας λύρας με την σύγχρονη ελληνική μουσική
Ο Νίκος Ξανθούλης θα μας μιλήσει για την αρχαιοελληνική μουσική και θα ακουστούν κομματια που σώζονται αλλα και σύγχρονα όπου η αρχαία λύρα συνοδεύει τα σημερινα μουσικα όργανα
https://youtu.be/lXTCFv7W9m8
Νίκος Ξανθούλης (μικρό Βιογραφικό)
«Δεν αισθάνθηκα ποτέ τίποτε περισσότερο από μουσικός. Όταν με ρωτούν τι δουλειά κάνω, λέω μουσικός. Δεν λέω τίποτε άλλο».
Ο Δρ Νίκος Ξανθούλης είναι συνθέτης, Επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών και Καθηγητής — Σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Υπηρέτησε για 25 χρόνια ως κορυφαίος Α΄ τρομπεττίστας της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το 1984 έως το 2009.
Από το 2009 έως το 2012 υπήρξε υπεύθυνος των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ως σολίστ και ως συνθέτης έχει παρουσιασθεί σε πάνω από 30 χώρες. Υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ από το 2013 έως το 2015.
Έχει εκδώσει δεκατρείς προσωπικούς δίσκους και συμμετείχε σε άλλους τέσσερις ομαδικούς.
Συνθετικά έχει ασχοληθεί κυρίως με τις παιδικές όπερες δύο από τις οποίες έχουν ανέβει στην Εθνική Λυρική Σκηνή και με τη μουσική για το Αρχαίο Θέατρο. Όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει σε συνέντευξή του «Όταν απευθυνόμαστε σε παιδιά, πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε όχι απλώς ως έλλογα όντα, αλλά με την ίδια σοβαρότητα που απευθυνόμαστε στους μεγάλους ανθρώπους».
Το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής του έχει απονείμει τη διάκριση Kress Luctureship για την έρευνά του πάνω στην Αρχαία Ελληνική Μουσική δύο φορές: το 2012–13 όπως επίσης και για το ακαδημαϊκό έτος 2017–18.
Το Νοέμβριο του 2016 προσκλήθηκε και παρουσίασε τη δουλειά του στην Ιστορική Σχολή του Πανεπιστημίου Λομονόσοβ της Μόσχας και το Νοέμβριο του 2017 στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ καθώς και στα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά ιδρύματα παγκοσμίως (Sydney Opera, Kennedy Center, Berklee College κ.α.).
Τα τελευταία 5 χρόνια έχει αφιερωθεί στη μελέτη της αρχαίας ελληνικής λύρας για την οποία έγραψε το πρώτο σολιστικό έργο μετά από 1600 χρόνια σιωπής, «κοντσέρτο για αρχαία λύρα και συμφωνική ορχήστρα» το οποίο παρουσίασε στην Πολωνία (Γελένια Γκούρα) και στο Βερολίνο
(30 και 31 Δεκεμβρίου 2015).