ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ – ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ – ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ και ΑΝΘΡΩΠΟ: ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΚΡΗ
Γείτονας, εδώ, στην Ακαδημία Πλάτωνος ο Δημήτρης Μακρής έρχεται στην “Πολιτεία” για να τον γνωρίσουμε από κοντά, με αφορμή την προβολή της ταινίας του “ΠΕΡΙ ΕΡΩΤΟΣ ΛΟΓΟ Ι- ΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ ”
Δυό λόγια από τον ίδιο..
.Μετά το γυμνάσιο, το 1956 δούλεψα σαν βοηθός σκηνοθέτη του Φίλιππα Φυλακτού σε 3 ταινίες. Το 1958 φοίτησα στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης ¨ISTITUTO INTERNAZIONALE DEGLI STUDI SOCIALI¨.
Στην Ιταλία έμεινα πάνω από 25 χρόνια, και γύρισα πάμπολλες σειρές για τη τηλεόραση, συνεργάστηκα δε με πολλούς γνωστούς ηθοποιούς, Dario Fo, Nino Manfredi, Ugo Tognazi, Virna Lisi, Fernadel και πολλούς άλλους, γύρισα και πολλά Ντοκυμαντέρ κοινωνιολογικού, πολιτιστικού, και οικολογικού ενδιαφέροντος, όπως και τα φιλμ που σας παραθέτω. Η συνολική παραγωγή της D.M. films και ΠΡΟ-βολής.
SEVESO. Η πρώτη οικολογική καταστροφή στα πρόθυρα της πόλης του Μιλάνου
ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: ταξίδι μέσα στην ιστορία. Η καταγραφή της ιδιαίτερης δραματοποίησης του σκηνοθέτη, πάνω στη τριλογία του, Θίασος – Μέρες του ΄36 – Κυνηγοί, εκτός των ηθοποιών και τεχνικών, υπάρχουν και οι απόψεις γνωστών ευρωπαίων κινηματογραφιστών Bertolucci, Herzog, Michel Cimean.
Εδώ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ. Χρονογράφημα των τριών ημερών της κατάληψης του Πολυτεχνείου και η αρχή της πτώσης της λαομίσητης Δικτατορίας. Φεστιβάλ Βενετίας που τιμητικά άνοιξε το φεστιβάλ εκείνης της χρονιάς που ήτανε αφιερωμένο στον αντιδικτατορικό αγώνα.
FANFANI RAPITO. Από το γνωστό θεατρικό έργο ¨Η απαγωγή του Φανφάνη¨, του Dario Fo, βραβείο Nobel, και με πρωταγωνιστή τον ίδιο.
Η ΚΑΓΚΕΛΟΠΟΡΤΑ. Σαν… ¨από μηχανής θεός¨, φτάνει ο Τιμωρός για την αυθαιρεσία που διαιωνίζεται, και θα κρατήσει τις ανθρώπινες σχέσεις σε επίπεδο αξιοπρέπειας. Φεστιβάλ Βενετίας
Το ΦΡΑΓΜΑ. Οι φήμες που κυκλοφορούν, ότι το φράγμα παρουσιάζει επικίνδυνες ρωγμές, σκορπούν πανικό στους κατοίκους της πόλης και οι περισσότερη την εγκαταλείπουν. Θα μπορέσει ο μηχανικός (Νίκος Κούρκουλος) να ξεσκεπάσει τους διαπλεκόμενους μηχανισμούς που δημιούργησαν αυτές τις ρωγμές; Φεστιβάλ Βενετίας.
ΚΕΚΑΡΜΕΝΟΙ. Ο εμφύλιος έχει τελειώσει αλλά η τρομοκρατία συνεχίζεται. Πέντε άτομα, 4 νεοσύλλεκτοι και μια πόρνη, συναντώνται στο στρατόπεδο και στο τοπικό πορνείο και συγκρούονται. Η τάξη επιβάλετε από τη Στρατονομία. Φεστιβάλ Βενετίας.
Μια ΤΟΛΜΗΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. Η φαντασία του ακολουθεί μονοπάτια που οδηγούν στον οργασμό, σ’ αυτόν τον υπέροχο χορό πολέμου και υποταγής. Στο φεστιβάλ Πεσκάρας πείρε το βραβείο καλλίτερης προσαρμογής Λογοτεχνικού Έργου στην Οθόνη.
Το ΠΡΟΠΑΤΟΡΙΚΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ. Πριν από τις Εντολές ο άνθρωπος ανακάλυψε την αμαρτία…Η αιμομιξία κορυφώνεται σαν αρχαία ελληνική τραγωδία…Η πατροκτονία είναι η κάθαρση;…Τα ΜΜΕ θα στρέψουν για λίγο τους προβολείς επάνω τους.
ΧΑΙΡΕΤΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΤΑΝΟ. Μεγαλώνοντας μαζί με τη χούντα και βιώνοντας το κιτς των συνταγματαρχών. Ένα ειρωνικό σχόλιο πάνω στην εκμετάλλευση των ιδανικών της πατρίδας και της οικογένειας.
ΌΣΟ ΥΠΑΕΧΕΙ ΑΛΚΟΟΛ. Μια περιπλάνηση στην αθέατη πλευρά της Ιταλίας, εκεί που κυριαρχεί ο φόβος, η μοναξιά και η εγκληματικότητα. Ο πρωταγωνιστής ερωτευμένος, θα καταναλώσει μέρες της ζωής του σε άσκοπα ξενύχτια, διαλυμένα Alfa Romeo, λουστραρισμένη τηλεόραση και άφθονο αλκοόλ.
ΠΕΡΙ ΕΡΩΤΟΣ ΛΟΓΟΙ – Συμπόσιο του Πλάτωνα.….αισθανόμαστε κρυφή ζήλια που δεν βρισκόμαστε εκεί, και να προσεγγίσουμε, στο ημίφως των λυχναριών, θέματα τόσο υψηλά γεμάτοι ενθουσιασμό και έρωτα. Βέβαια ο σκοπός της Ταινίας αυτός είναι, να μας πάει στην μυθώδη και αξιοζήλευτη Αθήνα του 416 π.χ. στο απόγειο της, αλλά σύγχρονη και σημερινή και εμείς εκεί καθισμένη να απολαμβάνουμε τη συζήτηση τους.
Papa vai a casa a riposarti. (Πατέρα πήγαινε στο σπίτι να ξεκουραστείς) Ενώ συνεχίζετε, η ολοκλήρωση του κινηματογραφικού έργου ¨ΣΥΜΠΟΣΙΟ¨, συμβαίνουν και τα αναπάντεχα της ζωής, στην ομιχλώδη πολιτική ζωή του τόπου.