ΦΤΙΑΧΝΩ & ΜΑΘΑΙΝΩ κύμβαλο και σαντούρι

Από Δευτέρα 15  ‘εως Κυριακή 21 Ιουνίου

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα διοργανώνουμε ένα σεμινάριο κι ένα φεστιβαλ με θέμα το παραδοσιακό μουσικό όργανο κύμβαλο.

ΑΦΙΣΑ ΚΛΕΑΡΧΟΣ

Η λέξη κύμβαλο  ετυμολογείται από την αρχαία ελληνική λέξη  κύμβη, που προέρχεται   από το ρήμα κύω  (κοιλαίνω, δίνω καμπυλωτό σχήμα) και το ρήμα  βάλλω που σημαίνει κτυπώ. Τα κύμβαλα, ήταν στην αρχαιότητα οι κοίλοι κυκλικοί χάλκινοι δίσκοι που κρούονταν μεταξύ τους (ζίλια).

Υπεύθυνος: Κλέαρχος Κορκόβελος

JOM_4901 (1)

Ο Κλέαρχος Κορκόβελος, δεξιοτέχνης του κυμβάλου, γεννήθηκε στην Αθήνα  Διδάχτηκε γιά δύο χρόνια σαντούρι στη σχολή του Αριστείδη Μόσχου. Στη συνέχεια, κοντά στον μουσικό, δάσκαλο και οργανοποιό Αλέξανδρο Γκαραβέλη (1914 – 2001), γνώρισε το κύμβαλο .   Είναι ο μόνος νέος μουσικός που ανακάλυψε, μελέτησε και ερεύνησε την τεχνική και την ιστορία ενός οργάνου με μεγάλη παρουσία στην ελληνική μουσική από τα τέλη του 19ου αι, φυσικός και μοναδικός άξιος συνεχιστής μιάς μεγάλης σχολής Ελλήνων μουσικών (Γιάννης Λειβαδίτης, Παναγιώτης Αϊβαλιώτης, Σπύρος Στάμου, Φραγκίσκος Γαζής, Κώστας Κανούλας, και άλλοι, γνωστοί και άγνωστοι). Η έρευνα της τεχνικής και της ιστορίας του παλαιού αυτού οργάνου, τον ώθησε από το 2001 ως σήμερα, να ταξιδεύει και να διδάσκεται συνεχώς κοντά σε Ούγγρους και Ρουμάνους δεξιοτέχνες (με το Leonard Iordache, το γιό του μεγάλου Ρουμάνου δεξιοτέχνη Τοni Iordache [1924 – 2001], με τον Οkros Oszkar, σολίστα της διεθνούς φήμης εκατονταμελούς ορχήστρας τσιγγάνικων βιολιών της Βουδαπέστης, και άλλους) . Μάλιστα, ο Ο. Oszkar τον αναγνώρισε σαν ένα μεγάλο ταλέντο, σαν μία ξεχωριστή προσωπικότητα, με ιδιαίτερη φιλοσοφία παιξίματος και χρώμα.

Το 2005 συμμετείχε σε σεμινάριο cimbalom που πραγματοποιήθηκε στην Ουγγαρία, οργανωμένο από τη σολίστ και καθηγήτρια στην Ακαδημία Τεχνών της Banska Bistrica της Σλοβακίας, Victoria Herencsar και έλαβε μέρος στο τελικό κονσέρτο του σεμιναρίου.

Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου, συμμετείχε στην 8η Διεθνή Συνάντηση για χορδόφωνα κρουστά όργανα στην Κίνα (8th International Cimbalom Congress , Πεκίνο). Στην τελευταία, εκτός από το πρόγραμμα που εκτέλεσε, έδωσε και σχετική διάλεξη για τα χορδόφωνα κρουστά στον Ελλαδικό χώρο (Sandouri and cimbalom in Greece, 1890 – 1960. Performers and accompaniment style in the old recordings).

Τον Ιούνιο του 2008, συμμετείχε στην «Πρώτη Πανελλήνια συνάντηση σαντουριών» που οργανώθηκε από τη Δημοτική βιβλιοθήκη Αγ. Παρασκευής και το μουσείο Αλ. Κοντόπουλου, στα πλαίσια του πολιτιστικού δεκαημέρου « Αλέκος Κοντόπουλος», και πραγματοποιήθηκε στο υπαίθριο θέατρο του δήμου Αγ. Παρασκευής.

Δίδαξε σαντούρι και κύμβαλο στο Ωδείο «Νικόλαος Μάντζαρος», στο Μουσικό Γυμνάσιο Λαμίας και στη σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής μουσικής «Εν Ωδαίς» (Λαμία), υπό τη διεύθυνση του χοράρχη Ανδρέα Ιωακείμ. Από το 2007 διδάσκει στο Ωδείο «Φίλιππος Νάκας», στην Αθήνα, και από το 2010 στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη.

Την άνοιξη του 2009 παρουσίασε για πρώτη φορά το κύμβαλο στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων του Φοίβου Ανωγειανάκη, με πρόλογο του μουσικολόγου Χ.Σαρρή.

Είναι μέλος της CWA (Cimbalom World Association, Διεθνούς Ένωσης παικτών χoρδόφωνων κρουστών {τσίμπαλο, σαντούρι} από το 2005.

Είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων, με κατεύθυνση τον τομέα της Ιστορίας.

Ο δίσκος του, « Μ΄έκανες και σ΄αγάπησα», με συμμετοχή της Αρετής Κετιμέ καθώς και του Νίκου Καρατάσου και του Χρήστου Ζώτου, με μουσική επιμέλεια του Θοδωρή Γεωργόπουλου, που κυκλοφόρησε το 2012 από την εταιρεία «ΩΔΗ», αποτελεί φόρο τιμής στην παλιά γενιά των Ελλήνων εκτελεστών του κυμβάλου και συνάμα, το πρώτο προσωπικό δείγμα της τέχνης του.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s