Mουσικό εργαστήρι – σεμινάριο “Φτιάχνω και μαθαίνω κύμβαλο”

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ 5η ΧΡΟΝΙΑ Μεγάλη συνάντηση μουσικών στην ΠΟΛΙΤΕΙΑ Δευτέρα 24 ως την Κυριακή 30 Ιουνίου.

AFISA copy MIKRH

Και φέτος το καλοκαίρι ,για μία εβδομάδα, από τη Δευτέρα 24 ως την Κυριακή 30 Ιουνίου, το μουσικό εργαστήρι – σεμινάριο “Φτιάχνω και μαθαίνω κύμβαλο” θα πραγματοποιηθεί στο χώρο γνώσης και Πολιτισμού “Πολιτεία” στο πάρκο της Ακαδ. Πλάτωνος.
Από το καλοκαίρι του 2015 και κάθε καλοκαίρι δίνουμε ραντεβού στην Ακ. Πλάτωνος για μία βδομάδα που γίνεται σιγα σιγα θεσμός. Γεμάτη μαθήματα τεχνικής, αρμονίας και ρεπερτορίου , μουσικά σύνολα σαντουριού και κυμβάλου , recital από καταξιωμένους καλλιτέχνες και δασκάλους , μαθήματα κατασκευής οργάνου και μπαγκέτας και μουσικά δρώμενα, και περνάμε υπέροχα..

Σας καλούμε και φέτος λοιπόν, να δηλώσετε συμμετοχή (είτε έχετε όργανο είτε όχι) και να διεισδύσετε στο μαγικό κόσμο αυτών των οργάνων!

Από Δευτέρα 24/6 έως Κυριακή 30/6
6 -7 ώρες την ημέρα
Σαντούρι – κύμβαλο. Ανατομία
Παρουσίαση των σταδίων της κατασκευής μικρού ή μεγάλου κυμβάλου
Παρουσίαση χορδίσματος ελληνικού σαντουριού – κυμβάλου
Τεχνική (κλίμακες – αρπισμοί – αρμονικοί κύκλοι)
Ρεπερτόριο
Μάθημα συνοδείας (με συμμετοχή σολιστικού οργάνου)
Hatha yoga ( Lilian Agathou)
Δέσιμο μπαγκέτας
Performance συμμετεχόντων
Μουσικά σύνολα – events

Kόστος σεμιναρίου 120 Ευρώ
(θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης)

ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: politeiapolitismos@gmail.com

Δηλώστε κι εσείς συμμετοχή στα: 6932740751 (Aναστασία Παπαγεωργίου)
6980965516 (Κλέαρχος Κορκόβελος – υπεύθυνος εργαστηρίου)

 https://youtu.be/hzVfkCEKcuk

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

5ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ – ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΚΥΜΒΑΛΟ ΚΑΙ ΣΑΝΤΟΥΡΙ

“Φτιάχνω και μαθαίνω το κύμβαλο”

Από 24 ως 30 Ιουνίου 2019,

στο χώρο γνώσης και πολιτισμού “ΠΟΛΙΤΕΙΑ” στην ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ.

Οργάνωση – διδασκαλία: Κλέαρχος Κορκόβελος

 

ΕΚΘΕΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΥΜΒΑΛΟΥ

Από Δευτέρα 24 έως Κυριακή 30 Ιουνίου, ώρες 18.00 – 22.00

Παρουσίαση της έκθεσης φωτογραφικού – αρχειακού υλικού για την ιστορία, την κατασκευή και τους παίκτες του κυμβάλου (cimbalom), στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Σάββατο 29 Ιουνίου

Βράδυ

19.30 – 20.00

α. Duo κυμβάλων . Solo: Αλέξανδρος Διακογιάννης

20.00 – 21.30

β. Performance συμμετεχόντων

γ. Απονομή βεβαιώσεων παρακολούθησης στους συμμετέχοντες από το χώρο γνώσης και πολιτισμού “ΠΟΛΙΤΕΙΑ”.

Κυριακή 30 Ιουνίου

Βράδυ

19.30 – 21.00 ΕΚΑΤΟΧΟΡΔΟ

 

 

Η ορχήστρα Εκατόχορδο γεννήθηκε το 2017.
Ιδρύθηκε από νέους μουσικούς, με προσφορά και σταθερή παρουσία στην Ελλάδα, στη μουσική της Σμύρνης αλλά και της λαϊκής και δημοτικής – παραδοσιακής μουσικής.
Δημιουργήθηκε με την ίδια αγάπη και ανησυχία γιά το μέλλον του σαντουριού και του κυμβάλου, δύο οργάνων που χάνονται, και παρουσιάζει μελωδίες της Σμύρνης και της Ιωνίας, της κυρίως Ελλάδας και των νησιών του Αιγαίου, των Βαλκανίων, Ανατολής και Δύσης έχοντας σαν βάση αυτά τα δύο όργανα.

Kλέαρχος Κορκόβελος, κύμβαλο, Δήμητρα Χατζοπούλου, τραγούδι – σαντούρι,
Γιάννης Νιάρχος, τραγούδι – κιθάρα, Λουκάς Μεταξάς, κοντραμπάσο, Ηλίας Ντάγγας, κιθάρα

21.00 – 22.30 BANDA IOVANICA

 

 

Η ΒΑΝDA ΙOVANICA είναι η πρώτη ελληνική μπάντα λαϊκής τσιγγάνικης μουσικής από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Τόποι δράσης του παμπάλαιου θρυλικού βιολιστή ΓΙΟΒΑΝΙΚΑ, η Λέσβος, η Σμύρνη, τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, η Κωστάντζα, η Βραϊλα και το Βουκουρέστι.

Μουσικά ταξίδια στο χρόνο και στο χώρο, εμπνευσμένα από τη ζωή και το έργο ενός μουσικού – “φόβητρο”. Ζωή αινιγματική, έργο ανεξερεύνητο και μυστικό.

Η φτώχεια, ο έρωτας, η περιπλάνηση, ο πόλεμος, ο τρόμος, το ταξίδι.

Η μουσική.

Κιθάρα, τραγούδι: Γιάννης Νιάρχος, κύμβαλο: Kλέαρχος Κορκόβελος, ακορντεόν- τραγούδι: Xαρούλα Τσαλπαρά, βιολί: Γλαύκος Σμαριανάκης, κoντραμπάσο: Λουκάς Μεταξάς

 

Υπεύθυνος σεμιναρίου: Kλέαρχος Κορκόβελος
Λίγα λάγια για τον Υπεύθυνο του σεμιναρίου ΚΛΕΑΡΧΟ ΚΟΡΚΟΒΕΛΟ
Γεννήθηκε το 1979, στην Αθήνα . Διδάχτηκε αρχικά σαντούρι και στη συνέχεια το κύμβαλο κοντά στον μουσικό, δάσκαλο και οργανοποιό Αλέξανδρο Γκαραβέλη (1914 – 2001) .
Ο Κλέαρχος ανακάλυψε, μελέτησε και ερεύνησε την τεχνική και την ιστορία ενός οργάνου με μεγάλη παρουσία στην ελληνική μουσική από τα τέλη του 19ου αι. Είναι φυσικός και άξιος συνεχιστής μιάς μεγάλης σχολής Ελλήνων μουσικών. Η έρευνα της τεχνικής και της ιστορίας του παλαιού αυτού οργάνου στην Ελλάδα, τον ώθησε από το 2001 ως σήμερα, να ταξιδεύει και να διδάσκεται συνεχώς κοντά σε Ούγγρους και Ρουμάνους δεξιοτέχνες (με το Leonard Iordache, το γιό του μεγαλύτερου Ρουμάνου δεξιοτέχνη Τοni Iordache [1924 – 2001], με τον Οkros Oszkar, σολίστα της διεθνούς φήμης εκατονταμελούς ορχήστρας τσιγγάνικων βιολιών της Βουδαπέστης, και άλλους). Τον Οκτώβριο του 2005, συμμετείχε στην 8η Διεθνή Συνάντηση για χορδόφωνα κρουστά όργανα στην Κίνα (8th International Cimbalom Congress , Πεκίνο). Στην τελευταία, εκτός από το πρόγραμμα που εκτέλεσε, έδωσε και σχετική διάλεξη για τα χορδόφωνα κρουστά στον Ελλαδικό χώρο (Sandouri and cimbalom in Greece, 1890 – 1960. Performers and accompaniment style in the old recordings). Το 2003, το κύμβαλο ήταν η ευκαιρία να γνωριστεί με τον κλαρινίστα και ερευνητή Κώστα Κοπανιτσάνο, με τον οποίο γίνεται φίλος και συνεργάτης στην ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ του “ΟΙΝΟΠΩΛΕΙΟΥ”, αλλά και στο ΤRIO ΜΑΝΕΡΩΣ, το πρώτο και μοναδικό μουσικό σχήμα στην Ελλάδα που έχει σαν στόχο τη διάσωση, τη διάδοση και την προβολή του μουσικού είδους των Σμυρναίικων μανέδων αλλά και των κλέφτικων τραγουδιών της κυρίως Ελλάδας, έτσι όπως εκτελούνταν παλιά. Έχει επίσης συνεργαστεί με σημαντικούς μουσικούς και τραγουδιστές της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής σε εκδηλώσεις και παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα. (Μ. Αχαλινοτόπουλο, Γ. Κωτσίνη, Θ. Γεωργόπουλο, Α. Αρκαδόπουλο, Ν. Καρατάσο, Στ. Κουσκουρίδα, Κυρ. Γκουβέντα, Παν. Λάλεζα, Β. Σερμπέζη, Β. Δημούδη, Χ.Ζώτο , Κ. Δοϊτσίδη , Στ. Μπόνια, κ.ά).Συμμετείχε για τρία συναπτά έτη (2006, 2007 και 2009) στο ‘’Οδοιπορικό στην Ελληνική Παράδοση’’ ( 3ο , 4ο και 5ο Οδοιπορικό) που διοργάνωσε ο Όμιλος Unesco Noμού Πειραιώς και Νήσων (club for Unesco of the department of Piraeus and Islands).
Τον Ιούνιο του 2008, συμμετείχε στην «Πρώτη Πανελλήνια συνάντηση σαντουριών» που οργανώθηκε από τη Δημοτική βιβλιοθήκη Αγ. Παρασκευής και το μουσείο Αλ. Κοντόπουλου, στα πλαίσια του πολιτιστικού δεκαημέρου « Αλέκος Κοντόπουλος», και πραγματοποιήθηκε στο υπαίθριο θέατρο του δήμου Αγ. Παρασκευής.
Δίδαξε σαντούρι και κύμβαλο στο Ωδείο «Νικόλαος Μάντζαρος», στο Μουσικό Γυμνάσιο Λαμίας και στη σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής μουσικής «Εν Ωδαίς» (Λαμία). Από το 2007 διδάσκει στο Ωδείο «Φίλιππος Νάκας», στην Αθήνα, και από το 2010 στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη.
Την άνοιξη του 2009 παρουσίασε για πρώτη φορά το κύμβαλο στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων του Φοίβου Ανωγειανάκη, με πρόλογο του μουσικολόγου Χ.Σαρρή.
Είναι μέλος της CWA (Cimbalom World Association, Διεθνούς Ένωσης παικτών χoρδόφωνων κρουστών {τσίμπαλο, σαντούρι} από το 2005.
Είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων, με κατεύθυνση τον τομέα της Ιστορίας.
Ο δίσκος του, « Μ΄έκανες και σ΄αγάπησα», με συμμετοχή της Αρετής Κετιμέ καθώς και του Νίκου Καρατάσου και του Χρήστου Ζώτου, που κυκλοφόρησε το 2012 από την εταιρεία «ΩΔΗ», αποτελεί φόρο τιμής στην παλιά γενιά των Ελλήνων εκτελεστών του κυμβάλου και συνάμα, το πρώτο προσωπικό δείγμα της τέχνης του

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s