SaLtaTor Physical Dance Group – Educational program
Στα πλαίσια της παράστασης ο άνθρωπος και ο κύβοςθα πραγματοποιηθεί δωρεάν εκπαιδευτικό workshop με θέμα τη Performance και το σκηνικό αντικείμενο με εισηγητή τον Γιάννη Καρούνη και την Μαρία Καραθάνου.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν πρόβες της ομάδας και να συμμετέχουν στη διαδικασία στησίματος μίας Performance.
Το πρακτικό μέρος του workshop θα γίνει στο θέατρο Ροές και συγκεκριμένα 12,13,15,17,19, 20, 22, 24, 25 Μαρτίου στις 9.00 – 13.00 (πρόβες του έργου) και Παραστάσεις 25, 26, 27 Μαρτίου στις 21.30
Το θεωρητικό κομμάτι θα πραγματοποιηθεί στις 30 και 31 Μαρτίου στις 14.30 – στην ΠΟΛΙΤΕΙΑ Μοναστηρίου 136 Ακαδημία Πλάτωνος.
Οι συμμετέχοντες μετά την εμπειρία τους θα προτείνουν δικές τους ιδέες και έργα και θα συζητηθούν τρόποι και μέθοδοι υλοποίησης.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν δωρεάν είσοδο στην παράσταση και χαρτί παρακολούθησης του workshop.
Cube and the man Ο άνθρωπος και ο κύβος Χοροθέατρο
25, 26 & 27 Μαρτίου 2019 στο Θέατρο ροές Ιδέα – Σκηνοθεσία: Γιάννης Καρούνης
Σύνθεση Μουσικής & Μουσική εκτέλεση: Στέφανος Φίλος
Εικαστικός Χώρος – Σκηνικά: Μαρία Καραθάνου
Performer – Χορογραφία: Γιάννης Καρούνης
Σχεδιασμός φωτισμού: Θωμάς Οικονομάκος
Δραματουργία: Ραφίκα Σάουις
Graphic design: Komodo design studio
Διάρκεια: 50΄λεπτά
Συμπαραγωγή: Τέχνης Πολιτεία & SaLtaTor Physical Dance Group
Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμου
Μια αέναη προσπάθεια να συνδεθεί ο άνθρωπος ξανά με τη φύση και τη γη. Οι παράλληλες γραμμές στον ορίζοντα (του κύβου) σχηματίζουν ένα μέρος της φύσης, ενώ οι κάθετες γραμμές στον ορίζοντα δείχνουν το βάθος. Το περιβάλλον γύρω μας και το περιβάλλον μέσα μας. Εκ τούτου, η φύση είναι για τους ανθρώπους πιο βαθιά απ’ ότι επιφανειακή. Γι’ αυτόν το λόγο υπάρχει μεγάλη ανάγκη προσπάθειας του ανθρώπου να προσαρμόσει τη φύση στα μέτρα του, χωρίς όμως να φτάνει στον εκμαυλισμό της, όπως σήμερα. Το έργο συμβολίζει τη συνύπαρξη του σώματος με το δομικό υλικό, που επινοεί ο άνθρωπος και την τάση του να χτίζει και να κατασκευάζει
Ο Πειραματισμός – Η κινησιολογία ως εργαλείο
Ο Γιάννης Καρούνης ως χορογράφος-performer-δάσκαλος χορού δεν σταματά να πειραματίζεται 20 χρόνια με την αέναη κινητικότητα των ανθρωπίνων σωμάτων σε σχέση με το χώρο και τον χρόνο. Έχει ως σύμμαχο την βαρύτητα και τα στοιχεία της ύλης που τον περιβάλλουν. Αυτή τη φορά επιδιώκει μαζί με τους διακεκριμένους καλλιτέχνες Μαρία Καραθάνου (Εικαστικός) και Στέφανο Φίλο (Μουσικό) να γεφυρώσει την πράξη, την κατασκευή και την λειτουργία, με την απραξία της εγκατάλειψης και της ερήμωσης του χώρου, του χρόνου και της κίνησης. Να επαναπροσδιορίσει αυτές τις δύο καταστάσεις με την γέφυρα της συνείδησης, της ύπαρξης, σαν τον ακρογωνιαίο λίθο για το αύριο.
Ο performer-χορογράφος-δημιουργός καλείται να ανακαλύψει και να προσδιορίσει ξανά όλες τις πτυχές του κύβου και ότι αυτό συνεπάγεται ως σύμβολο και σχήμα στους αιώνες. Ακόμα θα προσπαθήσει να εξαντλήσει μέσω της κίνησης τον πεπερασμένο αριθμό των πλευρών του σχήματος αλλά και των οκτώ γωνιών του καθώς και τον συνδυασμό των δύο. Το αποκορύφωμα της εργασίας στην πρόβα για το έργο, έρχεται με τον συνδυασμό περισσοτέρων ιδίων σχημάτων (τετράγωνα) σε διαφορετικά μεγέθη δημιουργώντας καινούργιους χώρους σε διαφορετικούς χρόνους και επίπεδα δίνοντας την δυνατότητα στον θεατή να κατανοήσει τις διαστάσεις σαν ένα σκαλοπάτι για την εξέλιξη του ανθρώπου και την ανέλκυσή του στο Αύριο. Το ύφος της κινησιολογίας που επιλέγει ο Γιάννης Καρούνης είναι αναγνωρίσιμο από τον κάθε ένα, σαν μία συνομιλία του καθημερινού ανθρώπου με το σώμα του, όσων αφορά την μετακίνηση του και τη σχέση που δημιουργεί με άλλα σώματα ή αντικείμενα. Αναγνωρίζει κανείς εύκολα στα έργα του τον ανθρωποκεντρικό συνδυασμό του ατόμου με ένα άλλο άτομο και πώς από κοινού τα δύο αυτά σώματα οργανώνουν την έλευσή τους στην ομάδα ή στο κοινωνικό σύνολο.
Η ομάδα SaLtaTor Physical Dance Group
Δημιουργήθηκε το 2008 βασισμένη στην ανάγκη της συνύπαρξης ανθρώπων που έχουν ως κοινό κώδικα επικοινωνίας την κίνηση. Δεν απευθύνεται μόνο στον «χορευτή», αλλά πρωτίστως στον άνθρωπο που χορεύει. Αντιλαμβάνεται τον χορό ως τρόπο προβολής και έκθεσης συναισθημάτων μέσω των οποίων το σώμα οδηγείται σε ένα ταξίδι που κυρίως σκοπεύει στην ίδια τη διαδρομή. Οι μουσικές που χρησιμοποιούνται είναι πρωτότυπες συνθέσεις νέων καλλιτεχνών και δημιουργούνται ταυτόχρονα με τη χορογραφία. Στις περισσότερες περιπτώσεις και όταν αυτό είναι τεχνικά εφικτό η μουσική της παράστασης εκτελείται ζωντανά επί σκηνής. Η ομάδα με την καθοδήγηση του Γιάννη Καρούνη έχει παρουσιάσει τα έργα της σε Θέατρα και μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Τα τελευταία χρόνια έργα και δραστηριότητες της ομάδας παρουσιάστηκαν: Εθνικό Θέατρο Νορβηγίας, Biennale Αθήνα, Marina Abramović Institute (MAI) και Ίδρυμα NEON, Echo Echo Dance Festival (Ιρλανδία), ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, ARC FOR DANCE, Off Europa Festival (Leipzig/Dresden, Γερμανία), Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, La Caldera Πολιτιστικό Kέντρο (Βαρκελώνη – Ισπανία), Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Μουσείο Μπενάκη, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Athens Video Dance Project, Dance Days (Chania), One small step (Κέρκυρα) κ.α.
Δηλώσεις συμετοχής: 6932887910 video.saltator@gmail.com έως 11 Μαρτίου 2019
Πληροφορίες
Τέχνης Πολιτεία
Αναστασία Παπαγεωργίου
6932740751
Εισιτήρια:
12 Ευρώ γενική είσοδος
10 Ευρώ Ομαδικά άνω των 10 ατόμων, άνω των 65 ετών και φοιτητές
8 Ευρώ Άνεργοι και σπουδαστές σε σχολές χορού