“Οταν η Πασχαλίτσα συνάντησε Ελέφαντα” του Χρήστου Μπουλώτη

Θεατρική σκηνή για παιδιά στην “Πολιτεια” Ακαδημία Πλάτωνος κάθε Κυριακή απόγευμα ώρα 17.00.  Από 25 Φεβρουαρίου εως 25 Μαρτίου 2018 

pasx

Το παραμύθι  του βραβευμένου συγγραφέα Χρήστου  Μπουλώτη , “Οταν η Πασχαλίτσα συνάντησε Ελέφαντα” παρουσιάζεται σε δραματοποιημένη αφήγηση,   με  τραγούδια  και ευφάνταστα  κουστούμια , από  τους  ηθοποιούς:

  Μάριο Πλιάτσικα  και  Άννα Ψαρρά 

Στην φωνή του αφηγητή ο ηθοποιός  Δημήτρης Καταλειφός

Πρωτότυπη  μουσική και τραγούδια  της Αργυρώς Καπαρού

Ενορχηστρώσεις   Βασίλης Χατζηλούκας

ooooΛίγα λόγια για το έργο:

Μια πασχαλίτσα πετώντας πάνω από την μεγάλη πόλη, χάνει μια βούλα της, εξαιτίας του δυνατού αέρα που φυσάει. Αρχίζει να ρωτά δεξιά κι αριστερά μήπως την είδε κανείς.Στην περιπλάνηση της θα  συναντήσει,  ένα μεγάλο κίτρινο τρακτέρ, έναν πρωθυπουργό, έναν αστροναύτη, μέχρι που ένα αδέσποτο χαρτάκι της ψιθυρίζει, ότι η βούλα της βρίσκεται στης Ακρόπολης τα μέρη! Έτσι αποφασίζει να  συνεχίσει  την   αναζήτηση της , μέσα απ το μονοπάτι  του  Πλάτωνα του φιλόσοφου , αρχίζοντας να βαδίζει από την  Ακαδημία του,… ως τον λόφο της Ακρόπολης. Πράγματι εκεί στην Ακρόπολη , θα βρεί τη βούλα της κολλημένη στο μέτωπο ενός ελέφαντα, που ήρθε από την μακρινή  Ινδία για να δεί τα αρχαία .   Μαζί θα  ξεκινήσουν  ένα  απρόσμενο μαγικό ταξίδι ,γεμάτο  εκπλήξεις.!!! !!   Μια ανατρεπτική ιστορία του Χρήστου Μπουλώτη.. ονειρική.

Συνδρομή: 5 ευρώ το παιδί και 2 Ευρώ ο συνοδός

Χώρος Γνώσης και Πολιτισμού “Πολιτεία” Ακαδημία Πλάτωνος

Μοναστηρίου 136.  Πληροφορές κρατήσεις: Τηλ. 210 5120650 καθημερινά 18.00 – 22.00

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΛΩΤΗΣ : Αρχαιολόγος και συγγραφέας. Γεννήθηκε στο νησί της Λήμνου, σπούδασε Ιστορία, Αρχαιολογία και Συγκριτική Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Wϋrzburg. Δίδαξε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και στα Μεταπτυχιακά Τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς επίσης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Έκανε ανασκαφές στην Κρήτη, την Πελοπόννησο και σε διάφορα νησιά του Αιγαίου. Το 1985 διορίσθηκε αρχαιολόγος-ερευνητής στην Ακαδημία Αθηνών, με ειδικότητα κυρίως το μινωικό και το μυκηναϊκό πολιτισμό. Με την παιδική λογοτεχνία ασχολείται συστηματικά απο το 1987. Έχει γράψει μέχρι σήμερα περίπου εξήντα βιβλία. Το έργο του “Η παράξενη αγάπη του αλόγου και της λεύκας” τιμήθηκε το 1989 με το ευρωπαϊκό βραβείο Pier Paolo Vergerio. “Το άγαλμα που κρύωνε” και “Ο κλέφτης των καρπουζιών” πήραν το ετήσιο βραβείο του ελληνικού παραρτήματος της ΙΒΒΥ το 2000 και το 2003 αντίστοιχα. Το 2000 και το 2011 τα έργα του “Το άγαλμα που κρύωνε” και “Τα πολύτιμα σκουπίδια του κυρίου Νο” αντίστοιχα απέσπασαν το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου. Το 2006 τιμήθηκε με το βραβείο “Κώστα και Ελένης Ουράνη” της Ακαδημίας Αθηνών. Το 2000, το 2007 και το 2010 πήρε το βραβείο του περιοδικού Διαβάζω για τα βιβλία “Το άγαλμα που κρύωνε”, “Η κυρία Μίνα και η Άνοιξη” και “Η σκυλίσια ζωή του γάτου Τζον Αφεντούλη”. Το 2012 το βιβλίο του “Ένα κορίτσι φτερουγίζει στον Κεραμεικό – Μια αντιπολεμική ιστορία στην Αθήνα των κλασικών χρόνων” απέσπασε το κρατικό βραβείο βιβλίου γνώσεων για παιδιά. Υπήρξε υποψήφιος για το βραβείο H. C. Andersen 2012

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΑΛΕΙΦΟΣ : Γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα, με καταγωγή από τη Σέριφο και τη Σμύρνη. Σπούδασε Νομικά και στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη από την οποία και αποφοίτησε το 1975. Έχει συνεργαστεί με διάφορους θιάσους και σκηνοθέτες, μεταξύ των οποίων, o Αντώνης Αντύπας («Απλό Θέατρο»)[1] και ο Σπύρος Ευαγγελάτος («Αμφι-Θέατρο»). Αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της εταιρίας θεάτρου «Η Σκηνή» και του θεάτρου «Εμπρός» ( θεατρικός οργανισμός «Μορφές» ) στου Ψυρρή, (το οποίο με τη λειτουργία του συνέβαλε στην αναμόρφωση της γύρω περιοχής). Και οι δύο αυτές ομάδες υπήρξαν από τους σημαντικότερους θεατρικούς πυρήνες της εποχής τους.Διαλύθηκαν τη δεκαετία του ’80 και το 2000 αντίστοιχα.Παράλληλα, σκηνοθετεί στο θέατρο από το 1998 (Ο Δον Ζουάν έρχεται από τον πόλεμο, Θέατρο «Εμπρός») και διδάσκει χρόνια σε σχολές, μεταξύ των οποίων η Δραματική σχολή του «Εμπρός» (του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος), του «Εθνικού Θεάτρου» του «Ωδείο Αθηνών» και του «Πανεπιστήμιο Πατρών». Στον κινηματογράφο, σημαντικές εμφανίσεις του υπήρξαν, μεταξύ άλλων, «Τα Πέτρινα Χρόνια» (1985) του Παντελή Βούλγαρη και ο «Θεόφιλος» (1987) του Λάκη Παπαστάθη -για το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου στο «Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης»-. Στο θέατρο, για τη διετία 2002-2004 («Ο ξεριζωμός», «Τρία βήματα πριν»), τιμήθηκε με το Α΄ έπαθλο Αιμίλιος Βεάκης. Για την ερμηνεία του ως Χιού Ο’Ντόνελ στο έργο «Ο ξεριζωμός» (2003) με το Β΄ βραβείο ανδρικού ρόλου, για τον Πάστορα Μάντερς στους «Βρικόλακες με το Α΄ βραβείο ανδρικού ρόλου, και για τον «Επιστάτη» (2010-11) με το Α΄ βραβείο ανδρικού ρόλου, του περιοδικού «Αθηνόραμα». Σημαντικότερες εμφανίσεις του στην τηλεόραση υπήρξαν το «Μινόρε της αυγής» (1983-4) του Φώτη Μεσθεναίου και το «10» της Πηγής Δημητρακοπούλου, για το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου, «Πρόσωπα 2008».Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη και τα τελευταία χρόνια ζει στο Παγκράτι.

ΑΡΓΥΡΩ  ΚΑΠΑΡΟΥ : Γεννήθηκε στον Πειραιά.Κατάγεται από την Κρήτη και την Κωνσταντινούπολη.Είναι ερμηνεύτρια και performer με κύρια ενασχόληση το Μουσικό Θέατρο από το 1989. Από το 1991 έως  το 1995 παρακολούθησε  το τμήμα  της χορογράφου – χοροδιδασκάλου Μαίρης  Τσούτη  και  συνεργάστηκε  με  την ‘’ομάδα  Ανάλια’’.Τα  έτη  1995-1998 , ταξίδεψε, σπούδασε αλλά και  εργάστηκε  ως  ερμηνεύτρια , στο  Παρίσι και τη  Νέα Υόρκη. Το 1998  δημιουργεί  την  ομάδα  ΄΄ΦΩΝΕΣ ΄΄ ,  με ηθοποιούς  και μουσικούς  και  περιοδεύει  στην  Ελλάδα,  με  όχημα  το έργο  του  ποιητή  Νίκου Καββαδία. Έχει  συνεργαστεί με  τους … Γιάννη   Σπανό , Τάσο Γκρούς , Ηλία Κατσούλη ,Θεόδωρο  Ποάλα ,Ελένη  Βιτάλη ,  Χρήστο  Νικολόπουλο , Λάκη, Χαλκιά , Πέτρο Γαιτάνο ,  Μάριο  Τόκα, Μανώλη Μητσιά  , Σταμάτη Κραουνάκη, Λίνα  Νικολακοπούλου , Δάφνη Αλεξανδρή , Παντελή  Θαλασσινό, Γιάννη Νικολάου, Κώστα  Μακεδόνα , Ελένη  Δήμου , Σταμάτη Χατζηευσταθίου, Σοφία  Παπάζογλου ,Ερωφίλη , Σταύρο  Σιόλα ,Απόστολο  Ρίζο. Έχουν  εκδοθεί  τέσσερα  προσωπικά  της  άλμπουμ στην  ελληνική δισκογραφία  και  ένα  στην  Γαλλία, όπως  επίσης  έχει   πάνω   από  40  δισκογραφικές συμμετοχές – συνεργασίες. Το  πιο  πρόσφατο  άλμπουμ  της  εκδόθηκε   το  2013 από  την  εταιρία  R-TIME , με  τίτλο  ΄΄ΧΕΙΡΟΛΑΒΕΣ ΄΄ ,σε  στίχους  Λίνας  Νικολακοπούλου και  μουσική  Δάφνης  Αλεξανδρή.    Διετέλεσε  επί  επτά  συνεχή   έτη (2005-2011)  συνεργάτης  της  ομάδας μουσικού  θεάτρου  Σπείρα – Σπείρα  και  του  συνθέτη  Σταμάτη  Κραουνάκη, συμμετέχοντας   σε  περισσότερες από 10 μουσικές  παραστάσεις. Τα  τελευταία  χρόνια  συνεργάζεται  κυρίως  με  την   Λίνα  Νικολακοπούλου και  την  Δάφνη  Αλεξανδρή , στην  δισκογραφία  και σε  συναυλίες.Επίσης διδάσκει  σε  ηθοποιούς , τραγουδιστές  αλλά  και θεατρικές  ομάδες φωνητική και ορθοφωνία.Από  το 2016 , συνεργάζεται ως  τακτική  καθηγήτρια  σύγχρονου  τραγουδιού , με  την  δραματική   σχολή ΄΄ ΙΑΣΜΟΣ ΄΄ Βασίλης  Διαμαντόπουλος. Σαν  συνεργάτης  της  ΟΜΑΔΑΣ ΚΛΑΞΟΝ  έγραψε   πρωτότυπη  μουσική   και  τραγούδια  βασισμένα  στο   παραμύθι  του  Χρήστου  Μπουλώτη ‘’ όταν  η  πασχαλίτσα  συνάντησε …ελέφαντα’’ Δυο λόγια  της  ιδίας…‘’  το  ταξίδι  αυτής  της  μικρής  βουλίτσας  που  ψάχνει  η  πασχαλίτσα  στη  διάρκεια του  παραμυθιού  …. , με  οδήγησε  κι  εμένα  να  ανακαλύψω  τον  χαρακτήρα  των  ηρώων  του  Χρήστου  Μπουλώτη  και  να  σκαρώσω  τραγούδια  για  τον  κάθε  έναν  από  αυτούς  ,τους  ιδιαίτερους  χαρακτήρες  , με  πρωταγωνιστές  φυσικά  την  πασχαλίτσα  και  τον  ελέφαντα  που  τόσο  τρυφερά  και  έξυπνα  προσεγγίζουν  οι  ηθοποιοί της  ομάδας  και  ομολογώ  ,ότι  μου  έδωσε  μεγάλη  χαρά  αυτό  το  εγχείρημα ‘’.

ΆΝΝΑ ΨΑΡΡΑ : Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Λαύριο. Στα εφηβικά μου χρόνια υπήρξα μέλος της θεατρικής ομάδας Λαυρίου με δάσκαλο και σκηνοθέτη τον Λάκη Καραλή και μαζί του συμμετείχα σε παραστάσεις στην Γαλλία και την Τουρκία σε πλαίσια φεστιβάλ νέων υπό την αιγίδα του Υπ. Πολιτισμού. Σπούδασα στην δραματική σχολή του ‘Εμπρός’. Έκανα περιοδεία στην Γαλλία και την Ελλάδα με την ‘Ορέστεια’ του Αισχύλου στα αρχαία Ελληνικά σε σκηνοθεσία του Λάκη Καραλή. Από τότε έως σήμερα έχω συνεργαστεί με τους : Μιχαήλ Μαρμαρινό (Πεθαίνω σαν σπίτι παραμύθια), Γιώργο Νανούρη (Εδώ), Κώστα Τσιάνο (Η γειτονιά των αγγέλων), Κατερίνα Μπερδέκα (Έγκλημα στα παρασκήνια), Αργυρώ Καπαρού-Λίνα Νικολακοπούλου-Δάφνη Αλεξανδρή  (Χειρολαβές), Δημήτρης Ντάσκας (Homage a Melina Merkouri – Παρίσι ), Casus Belli (Τρείς Αδελφές) κ.α. Ευχαριστώ τον δάσκαλό μου Δημήτρη Καταλειφό για την μεγάλη τιμή που μου έκανε να συμμετέχει με τον μοναδικό του τρόπο στην παράσταση μας, την Αργυρώ Καπαρού που μας εμπιστεύτηκε τις υπέροχες μελωδίες της, το σύμπαν που συνωμότησε για να γίνει πραγματικότητα αυτή η μαγική παράσταση και φυσικά τα παιδιά που συνεχώς μας εμπνέουν.

ΜΑΡΙΟΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ : Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα και τελείωσα την δραματική σχολή της Μαίρης Βογιατζή Τράγκα το 2010. Μέχρι σήμερα έχω συμμετάσχει σαν ηθοποιός σε πολλές παραστάσεις για ενήλικο και παιδικό κοινό. Φέτος με την Άννα δημιουργήσαμε την ομάδα ‘Κλάξον’ με συστατικό την φιλία μας, το κοινό καλλιτεχνικό όραμα, την εμπειρία και φυσικά την αγάπη μας για τα παιδιά. Ευχαριστούμε την Αργυρώ για τις υπέροχες μελωδίες και τους στίχους και φυσικά τον παραμυθά Χρήστο Μπουλώτη που μας εμπιστεύτηκε την μοναδική ιστορία της πασχαλίτσας!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΗΤΡΟΥΣΗΣ : Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Ν.Ερυθραία. Τελείωσα την δραματική σχολή ΊΑΣΜΟΣ-Β.Διαμαντόπουλος . Από την συμμετοχή μου στην παράσταση ‘ΕΔΩ’ σε σκηνοθεσία του Γ.Νανούρη συνεργάστηκα με την Άννα Ψαρρά και κάποια χρόνια αργότερα βρίσκομαι στην ομάδα ΚΛΑΞΟΝ. Στα χρόνια που μεσολάβησαν έχω εργαστεί στον τομέα της διαφήμισης από την θέση του βοηθού παραγωγής. Ευχαριστώ τον Μάριο και την Άννα που με έκαναν συνοδοιπόρο τους σ’αυτό το υπέροχο ταξίδι !

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s