Δωρεάν σεμινάρια ενηλίκων

Η «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» ΞΕΚΙΝΑΕΙ τον ΟΚΤΩΒΡΙΟ  ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Ρωτήστε μας πληροφορίες ΓΙΑ ΟΠΟΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ σας αρέσει ή δηλώστε συμμετοχή στο e–mailpoliteiapolitismos@gmail.com

και επισκεφτείτε τον χώρο μας «ΠΟΛΙΤΕΙΑ»  Μοναστηρίου 136 Ακαδημία Πλάτωνος  τηλ. 2105120650 (ώρες 18.00 – 22.00)  για περισσότερες πληροφορίες

Ξεκινάμε τα ΔΩΡΕΑΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ στην «Πολιτεία»  κάθε εβδομάδα από 23/10               ( Οι υπεύθυνοι των τμημάτων προσφέρουν τις γνώσεις τους δωρεάν ή παρακολουθούν ανταλλακτικά κάποιο τμήμα που τους ενδιαφέρει, σε όλα τα τμήματα υπάρχει συνδρομή 10 Ευρώ τον μήνα για τα έξοδα του χώρου)

ΔΩΡΕΑΝ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ:

ΤΜΗΜΑ ΠΛΕΞΙΜΑΤΟΣ &  ΤΜΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΔΩΡΩΝ (Θα ανακοικώσουμε συντομα τις ημέρες και τις ώρες)

ΔΕΥΤΕΡΑ

19.30 – 21.00 ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ με τον Περικλή Κόνιαρη

21.00 – 22.30 ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΝΗΛΙΚΩΝ  με τον Θανάση Σκρουμπέλο

ΤΡΙΤΗ

20.30 – 22.30 ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

με την Αγγέλα Τομαρα

ΤΕΤΆΡΤΗ

18.00 – 19.30 19.30 ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

με την Κατερίνα Τσιρίδου

20.00 – 21.30 ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΠΑΙΖΩ ΓΚΑΪΝΤΑ

με τον Αλέξανδρο Καστανιώτη

ΠΕΜΠΤΗ

18.00 – 19.30 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΥΛΙΚΑ από την ιδέα μέχρι την ¨βιτρίνα” με την Μαρία Φιλίππου

19.30 – 21.30 ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ   με την Μαρία Σοφιανού

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Κάθε 2η Παρασκευή 18.30 – 21.00 Εργαστήρι συνειδητής ευημερίας & διαλογισμού  με τον Δημήτρη Γαλάνη

ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Κυριακές του Νοεμβρίου 18.00-20.00 (4 δίωρα σεμινάρια)     

Εργαστήριο κρουστών και ρυθμικής συνεργασίας      Υπεύθυνος Εργαστηρίου: Κρυσταλλίδης Στράτος

Το εργαστήριο απευθύνεται κυρίως σε άτομα που ήδη ασχολούνται ή θέλουν να μάθουν κρουστά, αλλά και σε οποιονδήποτε συμπράττει με τη μουσική σαν μουσικός, χορευτής, ηθοποιός ή όποιον άλλο τρόπο έχει επιλέξει.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕ ΤΜΗΜΑ

ΤΜΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΔΩΡΩΝ με την Μαρία Φιλίππου (Θα ανακοικώσουμε συντομα την ημέρα και τις ώρες)

13592266_1777291539195104_6726683763466084739_n

Δημιουργίες με διάφορα υλικά, από χάντρες μέχρι φυσικά στοιχεία, ύφασμα, δέρμα μεταχειρισμένο, μακραμέ και πλεχτό με βελονάκι.

Η Μαρία Φιλίππου έχει σπουδάσει  σχέδιο μόδας στο Λονδίνο, στο Central Saint Martins  και θα οργανώσει ένα μαθήματα εφ’όλης της ύλης: με ασκήσεις καλλιτεχνικής αντίληψης,  με ασκήσεις μορφών και χρωμάτων, με φωτογράφιση κοσμήματος,  με προώθηση, με κοστολόγηση, και φυσικά κατασκευή

ΜΑΘΑΙΝΩ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

paidi-kai-enimerwsi

ΔΕΥΤΕΡΑ 18.00 – 20.00  ΜΑΘΑΙΝΩ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ  με τον Περικλή Κόνιαρη

Πρώτο μέρος  εκπαίδευση  και  δεύτερο μέρος  πρακτική  και  έλεγχος  με τους  συμμετέχοντες στην όμαδα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ. Μαθήματα πρώτου κύκλου 

1.Pc  ,netbook ,Notepad

Γνώση  και επαφή  με  το  χαρακτήρα  & χακτηριστικα  του  εκάστοτε  διαφορετικού  μηχανήματος

Λειτουργία  χρήση  και προσαρμογή  σε δεδομένα της εποχής.

Βασικές  πληροφορίες  χρήσης  και  ασφάλεια  περιήγησης.

Το  μάθημα  αυτό  θα έχει  σαν πρώτο μέρος την  διδάξει  και σαν δεύτερο  μέρος  την πρακτική  εξάσκηση

2.Web -Net  

Τι  είναι  πως  ξεκίνησε  ποια είναι  η χρήση  του  Browsers  αναζήτησης ,χρήση  πρακτική  & επικυνδινοτητα ,δυνατότητα  γνώσεων μέσα από βιβλιοθήκες δημόσιες η  πανεπιστημιακές, αναζήτηση  δεδομένων πληροφορίες  και ενημέρωση  μέσω  αναρτημένων  εφημερίδων , ιντερνετικη επαφή  ραδιοφώνου και σύνδεση του χρήστη  το όλο αυτό καθώς και  ενημέρωση νόμων και  επαφή  με δημόσιες  υπηρεσίες  προς  διευκόλυνση  των πολίτων.

Το  μάθημα  αυτό  θα έχει  σαν πρώτο μέρος την  διδάξει  και σαν δεύτερο  μέρος  την πρακτική  εξάσκηση   .

Μαθήματα  δεύτερου κυκλου

3.Mail

Πως  δημιουργούμε  ένα  λογαριασμό  , ποιος ο λόγος του , σύνδεση με  social media  , Youtube ,Android , Viber κλπ

Άνοιγμα  ενός  προσωπικού λογαριασμού και  ευρύτερη χρήση του  στην καθημερινότητα  από  μια δήλωση  η μια καταγγελία  μέχρι  φορολογική ενημέρωση  και  παραγγελίες  on line σε ηλεκτρονικά  καταστήματα  αγορών καθώς  και έλεγχο   προσωπικού   μας τραπεζικού λογαριασμού.

Το  μάθημα  αυτό  θα έχει  σαν πρώτο μέρος την  διδάξει  και σαν δεύτερο  μέρος  την πρακτική  εξάσκηση

4.Οffice  

Εκπαίδευση   των  κλασικών  word .excel , power point &  αν χρειαστεί και  access.

Δημιουργία  κλασσικών  κείμενων  για  γραφή  και  γραφήματα καθώς  και  δημιουργία  ενός  προσωπικού ιστολογικού Blog.

Ανάλυση  συζήτηση  πάνω  στις  έτοιμες  προτάσεις  της  Microsoft  καθώς και του  Openoffice.  Χαρακτηριστικά  διαφορές  και  χρήση.

Το  μάθημα  αυτό  θα έχει  σαν πρώτο μέρος την  διδάξει  και σαν δεύτερο  μέρος  την πρακτική  εξάσκηση

Μαθήματα  τρίτου κυκλου

5.Movies -Torrents 

Χρήση  και εκμάθηση  του πως  κατεβάζουμε μια ταινία  πως  την αποθηκεύουμε σε βιβλιοθήκη  και  εν συνεχεία  αποθήκευση  προσωπικών  μας  φωτογραφιών  και αρχείων  δημιουργώντας  βιβλιοθήκη έχοντας  σαν ατζέντα  το  Notepad  η  το  pc.

Επαφή με χώρους  διαδικτυακές βιβλιοθήκες  και  αναζήτηση  και ανεύρεση  προϊόντων  βιβλία  .ταινίες ,φωτογραφίες  μέσω  των  διαμεριστικων τροφοδοτών. Τorrents.

Το  μάθημα  αυτό  θα έχει  σαν πρώτο μέρος την  διδάξει  και σαν δεύτερο  μέρος  την πρακτική  εξάσκησή

6.Clean  the  System

Εκπαίδευση    της καλής  λειτουργίας    ενός  υπολογιστή  από  ιούς  με χρήση  antivirus  αντικών  συστημάτων καθώς και την απόρριψη  των  χρηστών σε  μη ελεγχόμενους διαδικτυακούς  τόπους  , καθαριστή  αρχείων  από  την  καρδιά  του  πυρήνα και από το καθημερινό  αρχείο επισκεψημότητας.

Τι κάνουμε  κάθε  φορά πριν κλείσουμε  ένα  υπολογιστή  και  ποίοι  είναι οι πιθανοί κίνδυνοι  σε  λάθος  επαφή με διαδικτυακό χώρο

Μαθήματα  τέταρτου κύκλου

7.Βοηθητικα  αρχεία  .- Αndroid

Γνώση  και  χρήση  βοηθητικών αρχείων με απώτερο  σκοπό την διευκόλυνση  της  χρήσης  του  υπολογιστή &  του  χρήστη πχ.  zip  ,vlc ,drivers,update the system κλπ

Καθώς και την  διαγραφή  ασήμαντων και  αδιάφορων αρχείων  από  το σύστημα. Επαφή με  smartphones: εγκατάσταση  mail  viber  apps και  social  &  τρόπος  χρήσης καθώς και  επέκταση της χρήσης τους.

 

8.Linux 

Πρώτη  επαφή  με  την άλλη πλευρά ελευθέρων λογισμικών Linux  από τον χρήστη.  Solaris , Ubuntu, Μint, Fedora.

Γνώση  και  εκμάθηση  χρήσης   του  ελευθέρου λογισμικού στις μεγάλές  κοινότητες  των UNIX. Μια γρήγορη και  αποσπασματική  γνώση  της  άλλης  πλευράς  του datanet.

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ για τον Π. Κόνιαρη

Απόφοιτος   στρατιωτικής   σχολής  ΣΕΤΤΗΛ  τεχνικός   σε  ΤΑΥΙ (Τεχνίτης  Ασυρμάτων Υψηλής  Ισχυρώς)-( επικοινωνίες  υπέργειων &  υπογείων   σημάτων) Απόφοιτος  του  Ε.Μ.Π.  στην ειδίκευση  Μελέτη  & μηχανική  υπολογιστών  Μεταπτυχιακό  στο New York City College of TechnologyΕργασια : Silicοn Valley  στην Applied Materials. N.Y. στην  Τech repair Ελλαδα στην UNISYS  & UNISYSTEM

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΝΗΛΙΚΩΝ  με τον Θανάση Σκρουμπέλο (ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΛΟΓΟ “ΛΟΦΟΣ ΚΟΛΩΝΟΥ”)

c504fc77c0d49922510bd4b531365c1e_XL

ΔΕΥΤΕΡΑ  20.00 – 22.30 ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΝΗΛΙΚΩΝ   με τον Θανάση Σκρουμπέλο

 Η ομάδα δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2016 και είναι ανοιχτή για νέες συμμετοχές  Ένα θεατρικό εργαστήρι με μαθητεία σε όλες τις φάσεις και ειδικότητες μιας παράστασης [Από φροντιστή έως βοηθό σκηνοθέτη και από την ανάγνωση έως το ανέβασμα στην σκηνή]

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΣΚΡΟΥΜΠΕΛΟ: Ο θανάσης Σκουρμπέλος γεννήθηκε στον Κολωνό το 1944. Σπούδασε Καλές Τέχνες (χαρακτική και αγιογραφία) στην Αθήνα και κινηματογράφο στο London Film School), με υποτροφία της Διεθνούς Αμνηστίας, ως διωκόμενος από τη δικτατορία. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος σε αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά, ενώ έχει γράψει αρκετά σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση: “Ανατολικός άνεμος”, “Τοπική εφημερίδα”, “Καλή πατρίδα, σύντροφε”, “Η Αριάδνη μένει στη Λέρο” κ.ά. Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του “Εργατικό παραμύθι”, “Μετανάστες”, “Τα φίδια στον Κολωνό”, “Ο Αϊ Γιώργης των Γραικών”. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει τις μεγάλου μήκους ταινίες: “Ο Τζώνης Κελν, κυρία μου”,” Χαβάη”, “Αλιόσσα”, την ομαδική “Νέος Παρθενώνας”, και την σπονδυλωτή “Η αυλή με τα σκουπίδια”. Ασχολείται επίσης με τη συγγραφή και τη μετάφραση θεατρικών έργων (“Χαβάη”, “Μυστικές φωνές”, “Γέρμα”, “Γέλιο στο σκοτάδι” κ.ά.). Έχει εκλεγεί αρκετές φορές μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος.

Θεατρικό Εργαστήριο

«Καταστρέφοντας τον Ρόλο του Ηθοποιού» με την Αγγέλα Τομαρά

theatre-1021x577

ΤΡΙΤΗ  20.30 – 22.30 ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ  με την Αγγέλα Τομαρά

Το θεατρικό εργαστήριο δημιουργήθηκε το 2014 με στόχο οι συμμετέχοντες, μέσω του θεατρικού παιχνιδιού, των θεατρικών τεχνικών και ασκήσεων, να ανακαλύψουν τα δικά τους εκφραστικά μέσα και να αναπτύξουν την φαντασιακή λειτουργία του μυαλού η οποία φαίνεται συχνά πως περιορίζεται σταδιακά ήδη από τα μαθητικά/εφηβικά μας  χρόνια εξαιτίας των περιορισμών που θέτει το κοινωνικό μας περιβάλλον, οικογενειακό, εκπαιδευτικό, εργασιακό.  Στο εργαστήριο μαθαίνουμε εκείνη τη διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθήσουμε για την πραγμάτωση μιας θεατρικής παράστασης και το πέρασμα από το κείμενο στην σκηνή, καθώς συμμετέχουμε όλοι ενεργά σε όλα τα στάδια της.  Ο κύκλος των μαθημάτων ολοκληρώνεται με μια θεατρική παράσταση.

Παραστάσεις προηγούμενων ετών: «Κάτι μου θυμίζει» (2015), «Στρειδάκης και το απολεσθείς Ριτσάκι» (2016),  «Τραπεζαρία» (2017).

 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΟΜΑΡΑ: Η Αγγελική Τομαρά εργάζεται ως  θεατρολόγος-εμψυχωτής/σκηνοθέτης και σκηνογράφος. Το 2014 δημιούργησε τη θεατρική ομάδα «Καταστρέφοντας τον Ρόλο του Ηθοποιού», αρχικά στο πλαίσιο δραστηριοτήτων του Δικτύου Αλληλεγγύης στην Ακαδημία Πλάτωνος και στη συνέχεια στην «Πολιτεία, Χώρος Γνώσης και Πολιτισμού» πάλι στην Ακαδημία Πλάτωνος.  Από το 2012 εργάζεται ως σκηνογράφος-ενδυματολόγος σε παραστάσεις της θεατρικής ομάδας των εργαζομένων της εταιρείας PWC (PriceWaterhouseCoopers) στην θεατρική ομάδα του συλλόγου εργαζομένων του ΟΑΕΔ  (2014), και στην παράσταση- devised theatre- του σεμιναριακού χώρου «Spring People». Το θέατρο πέρα από την όποια καλλιτεχνική του διάσταση, το αντιμετωπίζει πρωτίστως ως ένα παιδαγωγικό εργαλείο γι’ αυτό και στόχος της είναι να δουλεύει δημιουργικά με ενήλικες μη επαγγελματίες αλλά και με παιδιά αποβλέποντας στην απελευθέρωση των εκφραστικών μας μέσων ενώ αντιστέκεται σε κάθε περιοριστική κοινωνική επιβολή που οδηγεί το ενήλικα και το παιδί σε εσωτερική απομόνωση.  Αποφοίτησε από το τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2017 ενώ είναι κάτοχος πτυχίου με τίτλο «Διαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων και Διοίκηση» του ΕΚΠΑ. Από το 2009 παρακολουθεί μαθήματα σκηνογραφίας στο  RADA,  Royal Academy of Dramatic Art, London Set and Costume Design for theatre (summer course) στο Λονδίνο και στο Εργαστήριο Σκηνογραφίας «Μαρία Χανιωτάκη» όπου και συμμετείχε στις ετήσιες εκθέσεις αποφοίτων σκηνογραφίας  2009 & 2010 με τα έργα “Ματωμένος Γάμος” του Γκαμπριέλ Γκαρσία Λόρκα και «Η Τραπεζαρία» του A.R. Gerney αντίστοιχα.  Το 2015 δούλεψε ως υπεύθυνη Σκηνής στο Εθνικό Θέατρο, στο πλαίσιο της πρακτικής της άσκησης και τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου συμμετέχει στην 13η Διεθνής Έκθεση Σκηνογραφίας Prague Quadrennial στο Student Section των ελληνικών Πανεπιστημίων, με το video art «Αίθουσα Αναμονής». Το 2011 εργάστηκε εθελοντικά στην Οργάνωση Παραγωγής Θεατρικών Παραστάσεων για την θεατρική ομάδα R.U.N. και το έργο «Mind my Gap» στο θέατρο Fabrica και με εθελοντική συμμετοχή στην οργάνωση παραγωγής της παράστασης «Πινόκιο» που δόθηκε για φιλανθρωπικό σκοπό, στον Πολυχώρο «Άννα & Μαρία Καλουτά» Δήμος Αθηναίων. Εργάστηκε για ένα μεγάλο διάστημα στον αεροπορικό τομέα ως Αεροσυνοδός (Aegean Airlines) και στην συνέχεια σε ναυλώσεις ιδιωτικών αεροσκαφών αλλά την κατέκτησε η αγάπη της για το θέατρο γι’ αυτό και αποφάσισε να σπουδάσει σκηνογραφία και θεατρολογία. Το 2012 μαζί με μια ομάδα νέων ανθρώπων από τον καλλιτεχνικό χώρο δημιούργησε το καλλιτεχνικό – ενημερωτικό site Socartes.gr.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ με την Κατερίνα Τσιρίδου

Katerina-Tsiridou

 ΤΕΤΆΡΤΗ   18.00 – 20.00   ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ  (ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ) με την Κατερίνα Τσιρίδου

Ένα πρωτοποριακό εργαστήρι για το ρεμπέτικο τραγούδι. Έρωτας, πόνος, μοναξιά, φτώχεια, αδικία… Όλα αυτά μαζί αποτελούν τη θεματολογία του ρεμπέτικου τραγουδιού. Ή όπως το είπε ο Μάνος Χατζηδάκις«η ζωτικότητα καίγεται, η ψυχικότητα αρρωσταίνει, η ωραιότητα παραμένει. Αυτό είναι το ρεμπέτικο».  Κι όταν όλα αυτά δέσουν με τον βασικότερο ρυθμό της ρεμπέτικης μουσικής, τον ζεϊμπέκικο των 9/8, δεν μένει πλέον παρά εκείνη η φωνή που θα βγάλει όλο αυτό το φυλακισμένο συναίσθημα προς τα έξω, προκαλώντας ανελέητα ρίγη ψυχής.  Και ναι, τούτο το ρίγος δεν το δέχεσαι απλά, το αναζητάς από την Κατερίνα Τσιρίδου, τη γνήσια εκπρόσωπο του ρεμπέτικου τραγουδιού, μ’ εκείνη τη μελίρρυτη και στεντόρεια συνάμα φωνή, παρέα με το μπαγλαμαδάκι της στα ελληνικά στέκια και στις διεθνείς μουσικές σκηνές. Είναι όλη η παρουσία της που σε μαγεύει, φέρνοντας επάξια το ρεμπέτικο στο Νο 5 του παγκόσμιου chart στο WMCE, ενώ στο ethnocloud με το νέο της cd «Αμάν Κατερίνα» έχει πρωτιές στην κατηγορία East European και Mediterannean και τις δύο πρώτες θέσεις στο top 40… Μαγικό; Απλά αληθινό… Η Κατερίνα Τσιρίδου έχει συνδέσει το όνομά της με το ρεμπέτικο, το μικρασιάτικο και το κλασικό λαϊκό μας τραγούδι.

ΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΓΚΑΪΝΤΑ με τον Αλέξανδρο Καστανιώτη

erwq

 ΤΕΤΑΡΤΗ  20.00 – 21.30  ΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΓΚΑΪΝΤΑ με τον Αλέξανδρο Καστανιώτη

Είναι δύσκολο να μάθει κανείς γκάιντα; Γνωριμία με την γκάιντα, πόσο εύκολα μαθαίνεται η γκάιντα και από τι εξαρτάται αυτό;

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

ΒΑΣΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ.

βασικές πληροφορίες για τον ΧΕΙΡΙΣΜΟ.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

ΕΚΤΑΣΗ

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

1.Εισαγωγικά

Βασική περιγραφή και τρόπος λειτουργίας (περιληπτικά όσα έγραψα παραπάνω)

Το γλωσσίδι(ζαμπούνι) – Πως λειτουργεί – Βασικές ιδιότητες που επηρρεάζουν την χροιά και τον τόνο. Υγρασία/ξηρασία, συχνότητα παιξίματος/αχρησία

Σχέση γλωσσιδιού – αυλού.

Προετοιμασία και τρόπος κουρδίσματος. Τι κάνω/δεν κάνω και πότε.

Βασικά προβλήματα και αντιμετώπιση – Τι πρέπει να προσέχω και τι να αποφεύγω.

  1. Αυλός.

σύντομη περιγραφή – τοποθέτηση δακτύλων

νότες. οι βασικές νότες. οι σχέση μεταξύ τους, πάνω μέρος/κάτω μέρος της έκτασης.

Η έκταση της γκάιντας.

Η έννοια του δρόμου/κλίμακαςΤρεις βασικοί δρόμοι που χρησιμοποιούνται στην γκάιντα.

Σταθερή πίεση.  Άσκηση με κρατήματα (1)

άσκηση με κρατήματα (2)

ασκήσεις για το πάνω χέρι

ασκήσεις για το κάτω χέρι

δακτυλοθεσία, ανάγνωση και μελωδία 1

δακτυλοθεσία, ανάγνωση και μελωδία 2

δακτυλοθεσία, ανάγνωση και μελωδία 3

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΛΩΣΣΙΔΙΩΝ

Διδασκαλία από τον Μουσικό ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

Η ενασχόληση και σπουδή της μουσικής άρχισε στα 12 του χρόνια και συνεχίζεται αδιάκοπα ως σήμερα.Στην ηλικία των 12 , μελέτησε αρμόνιο με το σύστημα εκμάθησης Autorgan & Electone στο ωδείο Φ.Νάκα (τότε Πρότυπο Κέντρο Αρμονίου, Θεσσαλονίκη), και αργότερα κιθάρα στη ΧΑΝΘ με δάσκαλο τον Γιώργο Απότσο.
Η γνωριμία όμως με την ελληνική μουσικοχορευτική παράδοση, έδρασε καταλυτικά στην μουσική του πορεία, και τον έφερε το 1996 στις χορευτικές ομάδες όπου και παρέμεινε ενεργά ως το 2003 ,περίπου, ως χορευτής (Θρακική Εστία Θεσσαλονίκης, Χορευτική Ομάδα Φοιτητικών Εστιών Θεσ/νίκης, Φάρος Ποντίων Θεσ/νίκης, Παγκρήτιος Αδελφότητα). Η τριβή με τον χορό και την παράδοση γενικώτερα τον οδήγησε στη διερεύνηση, μελέτη και ενασχόληση με την λαϊκή και δημοτική μουσική της Ελλάδας και άλλων βαλκανικών, κυρίως, χωρών.
Από το 2003 ως σήμερα, παίζει καβάλ , γκάιντα είτε τραγουδάει σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και χώρους διασκέδασης,
2008 – Πήρε πτυχίο βυζαντινής μουσικής από το Μακεδονικό Ωδείο , με δάσκαλο τον κ.Μαυρουδή Περικλή.
Τα καλοκαίρια του 2005,2006,2007, δίδαξε ελληνικό τραγούδι και χορό σε νέους της αλλοδαπής και πλαισίωσε μουσικά τις χορωδίες στα ‘Σχολεία Ελληνικού Πολιτισμού , – σήμερα: Συμμετέχει στο μουσικό σχήμα ΑΡΑΘΕΛ το οποίο έχει παρουσιαστεί σε πολλούς καλλιτεχνικούς χώρους , χώρους διασκέδασης αλλά και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ  με την Μαρία Σοφιανού

maxresdefault

ΠΕΜΠΤΗ   19.30 – 21.30 ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ   με την Μαρία Σοφιανού

Ελεύθερο σχέδιο (κάρβουνο ή μολύβι), χρώμα (ακρυλικά χρώματα)  και εικονογράφηση (ξυλομπογιές). Τα μαθήματα απευθύνονται σε ενήλικες, αρχάριους ή προχωρημένους που έχουν αγάπη για την ζωγραφική και θέλουν είτε να μάθουν είτε να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους. Στη διάρκεια των μαθημάτων πέρα από το πρακτικό κομμάτι (μαθαίνω να αποτυπώνω σωστά πάνω σε ένα χαρτί τρισδιάστατα αντικείμενα) θα πραγματοποιηθεί και το θεωρητικό κομμάτι (φιλοσοφία και ιστορία τέχνης).

Λίγα λόγια για την Μαρία Σοφιανού:  Σπούδασε στον ΑΚΤΟ γραφιστική και διακοσμητική και αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου και από το 2009 ασχολείται επαγγελματικά. Από μικρή είχε αγάπη για τη ζωγραφική και από το 2006 μέχρι και τώρα ασχολείται ενεργά με τον κλάδο της ζωγραφικής. Επί 3 συνεχόμενα χρόνια παρέδιδε μαθήματα ζωγραφικής σε ενήλικες. Εμπειρία και συνεχής κατάρτιση: Σεμινάρια ζωγραφικής (ελεύθερο-γραμμικό σχέδιο, χρώμα, εικονογράφηση. Σεμινάρια φιλοσοφίας και ιστορία τέχνης. Σεμινάρια φωτογραφίας. Σεμινάρια ψυχολογίας (αυτογνωσία, προσωπική ανάπτυξη, εμψύχωση ομάδων μέσω τέχνης). Δημιουργία και μελέτη τελικής μακέτας. Μελέτη και κατασκευή πήλινων διακοσμητικών αντικειμένων.

Εργαστήρι συνειδητής ευημερίας & Διαλογισμού  με τον Δημήτρη Γαλάνη

f11

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:  Κάθε 2η Παρασκευή 18.30 – 21.00 Εργαστήρι συνειδητής ευημερίας με τον Δημήτρη Γαλάνη

«Στον σημερινό κόσμο, όλοι θέλουν να αλλάξουν πρώτα οι άλλοι. Είναι δύσκολο να βρεις ανθρώπους που να αισθάνονται ειλικρινά ότι πρέπει να αλλάξουν τον εαυτό τους. Αντί να σκεφτόμαστε ότι πρέπει πρώτα να αλλάξουν οι άλλοι, θα πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθεια να αλλάξουμε τον εαυτό μας. Αν δεν μεταμορφωθεί ο εσωτερικός μας κόσμος, τα πράγματα θα παραμένουν λίγο πολύ τα ίδια στον εξωτερικό κόσμο.»

Εργαστήριο κρουστών και ρυθμικής συνεργασίας  Με τον Στράτο Κρυσταλλίδη

 ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

ΚΚ3

Κυριακές του Νοεμβρίου 18.00-20.00 (4 δίωρα σεμινάρια)

Εργαστήριο κρουστών και ρυθμικής συνεργασίας  Υπεύθυνος Εργαστηρίου: Κρυσταλλίδης Στράτος.  Το εργαστήριο απευθύνεται κυρίως σε άτομα που ήδη ασχολούνται ή θέλουν να μάθουν κρουστά, αλλά και σε οποιονδήποτε συμπράττει με τη μουσική σαν μουσικός, χορευτής, ηθοποιός ή όποιον άλλο τρόπο έχει επιλέξει. Παρότι τα σεμινάρια χτίζονται πάνω στη συνεργασία και το συντονισμό των συμμετεχόντων, ο καθένας ανάλογα με την αφετηρία, το στόχο και τις μουσικές ανησυχίες του μπορεί να αναπτύξει τις ιδιαιτερότητες του σε κάποιο συγκεκριμένο κρουστό όργανο, τον τρόπο κατανόησης του ρυθμού ή τις ικανότητες συνεργασίας μέσα σε ένα μουσικό σύνολο.  Με την παρακολούθηση του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες, με όχημα τα κρουστά, θα μπορούν να μπουν στον ρυθμό, να συνεισφέρουν και να συνυπάρξουν μαζί του, αλλά κυρίως θα μάθουν να συνεργάζονται εύρυθμα.

Τα σεμινάρια βασίζονται στη μέθοδο διδασκαλίας bbPercussion System του Βασίλη Βασιλάτου (http://www.fringenet.gr/community/profile/1994“Ο απέραντος κόσμος της μουσικής είναι γεμάτος από όμορφες νότες.   Ο ρυθμός είναι το εργαλείο που φέρνει κάθε νότα στη θέση της, αναδεικνύοντας την ομορφιά και τη μοναδικότητά της. Είναι η κρυφή ενέργεια που στηρίζει κάθε μουσική σύνθεση. Φόρμα είναι η αφανής  συνταγή που δίνει ενδιαφέρον και χάρη στη μουσική.   Συμμετέχοντας, λοιπόν, στα σεμινάρια, θα γίνετε -από την πρώτη στιγμή- μέρος μίας μικρής ορχήστρας που εκπαιδεύεται στο ρυθμό και τη φόρμα της μουσικής.   Με εργαλεία το σώμα, το μυαλό και δύο μπαγκέτες, θα μάθετε να εκφράζετε τη ρυθμική σας διάθεση πάνω σε ένα κρουστό μουσικό όργανο και θα γνωρίσετε τους ρυθμούς της παγκόσμιας μουσικής από την Λατινική Αμερική έως τη Μεσόγειο και από την Ανατολή έως τα Βαλκάνια και την Ελληνική Παράδοση”

        Εξοικείωση με μουσική επιθυμητή, όχι απαραίτητη.

        Η ύπαρξη κρουστού μουσικού οργάνου από τους συμμετέχοντες είναι προαιρετική

        Για όποιον συμμετέχοντα έχει δικό του κρουστό, ενδεχομένως να γίνουν και ασκήσεις τεχνικής για το συγκεκριμένο όργανο.

        Όποιος έχει μπαγκέτες για Ντράμς (προτείνονται τύπου 5Α) να τις φέρει, ανεξαρτήτως μουσικού οργάνου.

Λίγα λόγια για τον Στράτο Κρυσταλλίδη: “Ασχολείται συστηματικά με τα κρουστά εδώ και 20 χρόνια. Είναι μέλος της Ομάδας Κρουστών του ΕΜΠ  και συμμετέχει στο μουσικό σχήμα Ιστορίες για Κρουστά, του Βασίλη Βασιλάτου. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα μουσικών εκδηλώσεων, φεστιβάλ και συναυλιών, σε όλη την Ελλάδα. Οι μουσικές του επιρροές πολλές και ποικίλες, όπως η ελληνική παράδοση και οι Αφρο-κουβανέζικοι ρυθμοί, πάντα με μία διάθεση σύνθεσης και αυτοσχέδιων εκπλήξεων. Συνδυάζοντας διάφορες μουσικές, πολιτισμούς και τέχνες, έχει συμμετάσχει ενεργά σε θεατρικές παραστάσεις, αφηγήσεις ιστοριών, μουσικούς πειραματισμούς, σεμινάρια για ομάδες κρουστών και διάφορες μουσικές πρωτοβουλίες/εγχειρήματα. Έχει πάρει μέρος σε παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής και στη πλατεία Εξαρχείων, στο ΟΑΚΑ και στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα, στο Ίδρυμα Κακογιάννη και στις παραλίες της Λέσβου.”

 

 

 

 

 

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s