«Γνωρίζοντας την μουσική του συνθέτη Ludovico Einaudi» ρεσιτάλ πιάνου με τον Σταύρο Σταματόπουλο

 

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016 ώρα 21.30

Προσεγγίσεις στα ηχοχρώματα τα συναισθήματα και την ουσία της μουσικής

afisa 222

«Αυτό που αισθάνομαι είναι ότι χάνομαι μέσα στις νότες, συνδέομαι με το πιάνο σε απόλυτο βαθμό, είναι κάτι σαν διαλογισμός μέσα από τη μουσική. O Einaudi ήταν αυτός που με έκανε να ξαναπιάσω το πιάνο, οι σχεδόν αποκρυφιστικές μελωδίες του, η απλότητα του, η ουσία της μουσικής του νομίζω ότι είναι εν μέρει εκτός των άλλων και θεραπευτική μουσική και γενικά η μουσική του σε προκαλεί να προσεγγίσεις τον ήχο ως δόνηση, να βρεις τα άκρα, από το πιο λεπτό μέχρι το πιο βαρύ ηχόχρωμα. Θέλω να μοιραστώ την ομορφιά αυτής της μουσικής, τις εναλλαγές του ρυθμού των συναισθημάτων, το αίσθημα της ελευθέριας μέσα από το ελεύθερο παίξιμο (απόδοση)»  Σταύρος Σταματόπουλος

Λίγα λόγια για τον Ludovico Einaudi (Λουντοβίκο Εϊνάουντι)
Ο Ludovico γεννήθηκε στο Τορίνο της Ιταλίας και σπούδασε σύνθεση και πιάνο στο Ωδείο του Μιλάνου πριν συνεχίσει τις σπουδές του με τον Luciano Berio, έναν από τους πιο σημαντικούς avant garde συνθέτες του εικοστού αιώνα.

H καριέρα του ξεκίνησε με μία σειρά από αναθέσεις για ιδρύματα όπως το USA’s Tanglewood Festival και το Paris’ IRCAM, αλλά πέρα από τη δεδομένη, λαμπερή κλασική καριέρα του να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο, της μουσικής ελευθερίας, με σκοπό να «συμβιβάσει» τις ευρείες και φαινομενικά, αντικρουόμενες επιρροές του.

Η μουσική του, μία μείξη ρομαντισμού, μπαρόκ, ιταλικής folk και μινιμαλισμού -άλλωστε, ο χαρακτηρισμός «μινιμαλιστής» είναι αυτός που προτιμά- αυξάνει το κοινό του διεθνώς με γεωμετρική πρόοδο. Με τα άλμπουμ του να γίνονται όλο και πιο γνωστά στο ευρύ κοινό όπως και με τα σταθερά «sold out» που γίνονται στις πιο σημαντικές αίθουσες συναυλιών σε όλο τον κόσμο, μας κάνει να αναρωτιώμαστε αν η μουσική του Einaudi σηματοδοτεί τις απαρχές ενός καινούργιου ρεύματος μουσικής, μιας γεμάτης ουσίας μινιμαλιστικής μουσικής που ίσως αποτελεί οδηγό για τους μελλοντικούς συνθέτες και το μέλλον της μουσικής γενικότερα..

Λίγα λόγια για τον Σταύρο Σταματόπουλο

   O Σταύρος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6-3-1987. Ξεκίνησε να μαθαίνει πιάνο από τα 5 του χρόνια , όμως, όντας από μικρός αντιδραστικός και ασυμβίβαστος χαρακτήρας, στα 17 του αποφάσισε να κάνει ένα μεγάλο διάλειμμα από το πιάνο.

Η δίψα του για ολιστικό τρόπο ζωής τον οδήγησε σε πολύπλευρες και ίσως αντιφατικές καταστάσεις, φοιτητής της σχολής επικοινωνίας του Παντείου Πανεπιστημίου το πρωί, μπάρμαν και σερβιτόρος σε εστιατόρια το βράδυ.

Παράλληλα, στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με το διάβασμα ποιοτικής λογοτεχνίας αλλά και το γράψιμο, με μεθόδους αυτοβελτίωσης και «αφύπνισης» της συνείδησης και γενικότερα την πνευματικότητα.

Η πολύπλευρη αυτή μάθηση σε συνδιασμό με τη μοναδικές συνθέσεις του Ludovico Einaudi τον οδήγησε πίσω στη μουσική καθώς μέσα από το πιάνο ανακάλυψε τον απόλυτο τρόπο της προσωπικής του έκφρασης.

Αυτή την περίοδο συνεχίζει τις κλασσικές σπουδές του στο ωδείο Κόνταλυ με καθηγητή τον Γιάννη Αερινιώτη.

 

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s