Εργαστήριο Φιλοσοφίας για Παιδιά! Γνωριμία με την Ακαδημία του Πλάτωνα.

Ο Πλάτωνα, ο φίλος της Σοφίας     

Εργαστήριο φιλοσοφίας για παιδιά Νηπιαγωγείου, Α΄ και ΄Β τάξης Δημοτικού

Ένα πρωί η μικρή Σοφία πάει βόλτα με το σκυλάκι της τον Πλάτωνα στο πάρκο. Όμως ο Πλάτωνας είναι λίγο ζωηρούλης και φεύγει από τα χέρια της Σοφίας. Εκείνη αρχίζει να τον ψάχνει… Τι περιπέτειες θα συναντήσει η Σοφία και τι θα ανακαλύψει μέσα στο Πάρκο της Ακαδημίας του Πλάτωνα;

Αφισα ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Τα παιδιά μέσα από τη δραματοποιημένη αφήγηση του παραμυθιού, θα έρθουν σε επαφή με την Ακαδημία του Πλάτωνα και στη συνέχεια. με ερέθισμα την ιστορία: «Το Δαχτυλίδι του Γύγη», θα έχουν τα ίδια την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα φιλοσοφικό διάλογο με θέμα το Δίκαιο και το Άδικο.

Ένα εργαστήριο που συνδυάζει την αφήγηση, την δραματοποίηση, το παιχνίδι ρόλων αλλά και τα εικαστικά ώστε να εισάγει τα παιδιά με ένα διασκεδαστικό τρόπο στον κόσμο της φιλοσοφίας, να τα μάθει να συζητούν καλλιεργώντας την κριτική τους σκέψη και την φαντασία και εφοδιάζοντάς τα με εργαλεία χρήσιμα τόσο στη σχολική όσο και στην κοινωνική τους ζωή.

Μετά το εργαστήριο δίνεται υλικό που περιέχει ιδέες και βιβλιογραφία για να μπορέσει να συνεχιστεί η φιλοσοφική μας εξερεύνηση στην τάξη.

Σχεδιασμός, υλοποίηση: Μαρία Τερζάκη

Διάρκεια: 1 ώρα  Μέγιστος αριθμός παιδιών: 25

greece_welcome

 Στο πάρκο με τους φίλους της Σοφίας

 Ένα εργαστήριο φιλοσοφίας για παιδιά Γ,΄ Δ’,  Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού

Ποιος είπε ότι η Φιλοσοφία είναι μόνο για μεγάλους;
Ποιος είπε ότι η Φιλοσοφία είναι βαρετή;

Η Σοφία μας περιμένει στην Πολιτεία, ένα φιλόξενο χώρο απέναντι από την Ακαδημία του Πλάτωνα για να μας ξεναγήσει στον υπέροχο κόσμο της και να μας κάνει να δούμε την φιλοσοφία με άλλο μάτι!

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: “Στο πάρκο με τους φίλους της Σοφίας” συνδυάζει το παιχνίδι, τους γρίφους καθώς και την αφήγηση και την δραματοποίηση για να γνωρίσει στα παιδιά τον σημαντικό χώρο της Ακαδημίας του Πλάτωνα, να τα φέρει σε επαφή με βασικές αρχές του μεγάλου στοχαστή και να τους δώσει την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε ένα φιλοσοφικό διάλογο όπου θα τολμήσουν να αναμετρηθούν με σημαντικά φιλοσοφικά ερωτήματα, που έτσι κι αλλιώς από τη φύση τους τα παιδιά έχουν καθώς αυτά προσπαθούν να κατανοήσουν τον εαυτό τους, τον κόσμο και τη σχέση τους με τους άλλους.

Το πρόγραμμα έχει σκοπό να συστήσει στα παιδιά την Φιλοσοφία όχι σαν ένα σύνολο στείρων θεωριών αλλά σαν μια δημιουργική δραστηριότητα, μια διαλογική, ερευνητική και κριτική διαδικασία. Μια εμπειρία που εφοδιάζει τα παιδιά με εργαλεία ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε ένα δημοκρατικό διάλογο χρησιμοποιώντας επιχειρήματα και παραδείγματα, που καλλιεργεί την φαντασία και τα εκφραστικά τους μέσα, ενισχύει την κριτική τους ικανότητα, τους δίνει θάρρος να υπερασπιστούν την προσωπική τους γνώμη, τους μαθαίνει να διαφωνούν δημιουργικά και τους δίνει την ευκαιρία να διερευνήσουν ζητήματα που αφορούν τη ζωή τους

Διάρκεια: 1 ώρα

Μέγιστος αριθμός συμμετοχής στο πρόγραμμα: 25 παιδιά

Σχεδιασμός Υλοποίηση: Μαρία Τερζάκη.

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΣΥΝΔΕΙΑΣΕΤΕ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΕ ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Μοναστηρίου 136 & Θηναίας Ακαδημία Πλάτωνος

Τηλ. 210 5120650 (18.00 εως 23.30) και 6932740751 (10.30 εως 22.30)

Υπεύθυνη: Αναστασία Παπαγεωργίου

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s