ΓΝΩΡΙΖΟΜΑΣΤΕ – ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ – ΕΚΦΡΑΖΟΜΑΣΤΕ

Άρχισαν χτες Παρασκευή οι συναντήσεις των ομάδων του “Δικτύου Αλληλεγγύης” στην “Πολιτεία” Ακαδημία Πλάτωνος.

Πρώτη συνάντηση με τις ομάδες Θεάτρου, Ψυχολογίας, Μακιγιάζ και Φωτογραφίας και… συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες ομάδες…

GE

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΑΣ

Βρισκόμαστε στον χώρο που δίδαξε ο Πλάτωνας. Μπορούμε να πάρουμε εφόδια για να αρχίσουμε να αλλάζουμε  τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα.

Στην Αρχαία Ελλάδα δεν υπήρχε καθόλου το ΕΓΩ. Υπήρχε μεν το άτομο, αλλά σε έντονη διάδραση με το Εμείς. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Ελληνες δεν ανέπτυξαν ποτέ την Ψυχολογία, παρ’ όλο που ανέπτυξαν όλες τις επιστήμες. Το προσωπικό δράμα, η θνητότητα και ο θάνατος αφήνουν εντυπωσιακά αδιάφορο τον Ελληνα φιλόσοφο, ακόμα και τον ποιητή. Τα προβλήματα που προτάσσει η ελληνική Φιλοσοφία είναι η σχέση του ανθρώπου  με τη Φύση και η σχέση του με την Πόλη. 

Όταν η Δύση κάποια στιγμή ανακαλύπτει και προτάσσει το Εγώ, τον ατομικό ον, αρχίζουν να αλλάζουν τα πράγματα και βέβαια αρχίζει και η παρακμή μας. Στην συνέχεια όλα τα συστήματα εξουσίας Βασίστηκαν στην εφαρμογή της βίας  και έχει καλλιεργηθεί ένα υπόβαθρο για να γίνει απ όλους αποδεκτό, ιδίως στη νεολαία.Υπάρχει πολλή ένταση στους νέους ανθρώπους και αυτό παρουσιάστηκε με τον μανδύα του αντισυστημικού και το προκάλυμμα ότι τη βία τη θέλουμε, ότι η βία είναι συστατικό στοιχείο της ανθρώπινης ύπαρξης…Ναι αλλά και η φιλοσοφία και σκέψη και οι αξίες είναι στοιχεία της ανθρώπινης ύπαρξης αλλά με αυτά δεν μπορούν να ελέγξουν και να εξουσιάζουν.

GE

Όλα αυτά τα είδαμε … τα «καταδικάσαμε» και  θέλουμε να τα  αλλάξουμε,  δεν τα αποδεχόμαστε και αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μας αρμόζουν.  Όλο αυτό το σύστημα που δημιούργησε την   οικονομική κρίση και συνεχίζει την καταστροφή  μας.. μπορούμε να το αποδομήσουμε να να βρούμε νέους δρόμους σκέψης και στάσης ζωής σαν άτομα και σαν πολίτες.

GE

Κάποιος που είναι γυμνασμένος να σκέφτεται και να μιλάει με έννοιες μπορεί να βρει συσχετισμούς, να δει τι βρίσκεται πίσω από τα πράγματα. Αυτό θα έπρεπε να είναι ίδιον του ενεργού πολίτη και αυτός είναι ο στόχος μας Αν αλλάξουμε τον εαυτό μας θα αλλάξει και ο κόσμος γύρω μας .Ο διαφορετικός τρόπος σκέψης αλλάζει τις ενέργειές μας και τα συναισθήματά μας. Αυτή η αλλαγή θα μας κάνει να αναλάβουμε δράση με τρόπους που ποτέ πριν δεν μπορούσαμε να φανταστούμε.

GE

Στόχος λοιπόν των συναντήσεων μας είναι να γνωριστούμε μεταξύ μας να γνωρίσουμε τον εαυτό μας μέσα από τις δράσεις να μοιραστούμε ιδέες και εμπειρίες, με απώτερο σκοπό να δημιουργηθεί μια πραγματικά ενεργή κοινότητα που να μπορεί να εκφραστεί μέσα από τον πολιτισμό και να προσφέρει σε περίοδο κρίσης έναν άλλο δρόμο επιλογής αξιών που θα επηρεάσουν τον πολίτη της σημερινής κοινωνίας.

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s